אם לאחד מכם יש תיק נישואין קודם שנפתח ברבנות עם בן/ת זוג אחרים, ואחריו הנישואין בוטלו, לפני שתוכלו להירשם ברבנות עליכם לבטל את התיק הקודם שנפתח בלשכה.
רגע לפני ששוברים את הכוס, כל מה שאתם צריכים לדעת על פתיחת תיק ברבנות.רב מחתן:(הרב בן ציון ציוני)
איפה נרשמים?מתי להירשם ברבנות?
את הרישום ברבנות יש לבצע החל משלושה חודשים לפני מועד החתונה ועד 45 ימים לפני המועד. הסיבה היא שהתוקף של תיק הנישואין שתפתחו ברבנות הוא לשלושה חודשים בלבד. מנגד, מטעמי בירוקרטיה והאפשרות שתצטרכו להשיג מסמכים לטובת הרישום, כדאי מאוד לא להשאיר את הרישום לרגע האחרון.
את הרישום ברבנות אתם יכולים לעשות בכל לשכת רבנות, ולא בהכרח בעיר המגורים שלכם. יחד עם זאת, יתכן שבן/ת הזוג שנרשמים בלשכה שאינה במקום המגורים שלו/ה יצטרכו להוציא תעודת רווקות לטובת פתיחת התיק, תעודה אותה יש להוציא לא יותר משלושה חודשים לפני מועד החתונה.
לחלק מהלשכות אפשר להגיע ללא הודעה מוקדמת ובאחרות יש צורך לתאם מראש. לכן חשוב לברר פרט זה בלשכה בה אתם מעוניינים להירשם, כדי שלא תגיעו לשווא.
לצורך פתיחת תיק ברבנות, שני בני הזוג צריכים להגיע ללשכה. ישנן כמה לשכות שדורשות הגעה של אחד ההורים לרישום, בנוסף לבני הזוג, לכן חשוב לבדוק נתון זה לפני שמגיעים לביצוע הרישום. במקרים חריגים, הרבנות עשויה לאשר לאחד מבני הזוג בלבד, או לקרוב משפחה אחר, לפתוח את התיק באמצעות ייפוי כוח, ושבן/ת הזוג יגיעו במועד אחר לחתום על המסמכים הנדרשים. עדי הרווקות שלכם יכולים להצטרף במועד פתיחת התיק, או להגיע במועד מאוחר יותר. העדים שלכם צריכים להיות 2 עדים/ות, יהודים/ות, שאינם קרובי משפחה או קרובים אחד של השני/ה ושיכולים להעיד על המעמד האישי של כל אחד מבני הזוג.
מה צריך להביא?
לפתיחת התיק, עליכם להביא את המסמכים הבאים, כאשר כל המסמכים צריכים להיות מקוריים (העתק לא יתקבל על ידי הרבנות, אז שימו לב), ועליכם למסור את מועד החתונה שלכם, כדי שיאושר בהתאם למועדי וחגי ישראל:
1. תעודות זהות של שני בני הזוג, כולל ספח מעודכן. 2. 3 תמונות פספורט של כל אחד מבני הזוג. 3. תעודות נישואין או כתובה של הורי החתן והכלה. אם אתם נרשמים בלשכה בה ההורים נרשמו, סביר להניח שלא תצטרכו להציג מסמכים אלו. 4. לעיתים תתבקשו גם להציג תעודות לידה, כך שרצוי לברר מראש בלשכה בה אתם מעוניינים להירשם אם יש צורך להביא מסמך זה. 5. לעיתים תתבקשו להציג תעודת רווקות, כך שרצוי לברר מראש בלשכה בה אתם מעוניינים להירשם אם יש צורך להביא מסמך זה. 6. על גרושים/ות להציג תעודת גירושין. 7. על אלמנים/ות להציג תעודת פטירה של בן/ת הזוג שהלכו לעולמם. 8. על תיירים להציג דרכון, אישור רווקות, ואישור יהדות מהרבנות. 9. על עולים מארצות אחרות לפנות לבית הדין הרבני כדי שיאשר אותם לנישואין.
כמה זה עולה?
אגרת רישום לנישואין היא 700 ₪. את האגרה עליכם לשלם בביקור הראשון שלכם ברבנות, והיא כוללת את פתיחת התיק, פרסום בעיתונות (הרבנות מפרסמת מודעות עם שמות המתחתנים בעיתונות הארצית), כתובה, ושירותי רב לחתונה שלכם (למעט הסעה של הרב, במידה והחתונה שלכם מרוחקת ממקום מגוריו, ואז הוצאה זו היא על בני הזוג). הנחה בגובה 40% על אגרת הרישום לנישואין ניתנת לחיילים בשירות סדיר, סטודנטים, בנות שירות לאומי, עולים חדשים הנמצאים בארץ שנתיים לכל היותר, תלמידי ישיבה, נכים (בהצגת תעודת נכה מהביטוח הלאומי או משרד הביטחון), עיוורים או לקויי ראייה (בעלי תעודת עיוור או לקוי ראייה ממשרד הרווחה), נזקקים (באישור לשכת הרווחה המקומית בה גרים), או מקרי סעד (באישור השלכה לשירותים חברתיים).
מה כוללת אגרת רישום הנישואין? צילום:(עופר מתיתיהו)
מה כולל הרישום ברבנות?
כאשר תגיעו לרבנות, תשלמו את אגרת הנישואין, תמסרו פרטים אישיים ואת כל המסמכים הנדרשים, ותחתמו על הצהרה בה אתם מעידים על הנכונות והרצון שלכם להינשא. לאחר מכן ייפתח לכם תיק נישואין וימסרו לכם את מספר התיק, בו יירשם מועד החופה שלכם. רושם הנישואין ידבר אתכם על הרב שיערוך את הטקס, ויבקש מהכלה לשוחח עם הרבנית על תאריך החתונה ולתאם הדרכת כלה וטבילה במקווה.
בני כמה אתם?
הגיל המותר לנישואין בישראל לפי הרבנות הוא 17. כך שאם אחד מכם או שניכם קטנים מגיל זה, עליכם להביא אישור מבית המשפט המחוזי שמאשר לכם להתחתן.