שמחים שאהבת,
כדי לשמור את הבחירה שלך ולהציג לך תוכן מותאם אישית עליך להתחבר למערכת.
התחברות
תודה, אולי בפעם הבאה.
mitformit
להמשך גלישה באתר
הכינו את עצמכם לחתונה: תזונה וספורט
נושא המשקל מטריד לא מעט כלות וחתנים לקראת היום הגדול, ומהרגע שבו הם סוגרים את תאריך החתונה - הם מתחילים במירוץ האינסופי אחרי המספרים. זוגות רבים תופשים את הירידה במשקל בתור משהו שצריך לקרות כאן ועכשיו, והרשת מוצפת בכל מיני דיאטות ושיטות הרזייה קיצוניות, שהקשר בינן לבין בריאות, איזון וציפיות ריאליות הוא מקרי בהחלט.
כדי שתוכלו להגיע לחתונה שלכם בראש שקט ובמשקל שיעשה לכם נעים, דיברנו עם התזונאית מעיין גולדובסקי ישראלי, שסיפרה לנו על הדרך הנכונה ביותר להגשים את החלום שלכם, ולהרגיש בנוח עם הגוף הנפלא שאתם מתחזקים.
I see the magazines" Working that photoshop We know that shit ain't real "Come on now, make it stop
מעיין מדברת איתנו בראש ובראשונה על נושא הציפיות. מייגן טריינור כותבת ושרה בשירה "All about the bass" על התפישה המעוותת של עניין המשקל - תפישה שנשאבת מהמון ליטושי פוטושופ שאינם משקפים את המציאות. בהתאם, המון אנשים מצפים לרדת עשרות קילוגרמים בזמן קצר, ונאחזים במודל גוף שרחוק שנות אור ממה שריאלי שיקרה בפועל: "ההתעסקות בתזונה ובספורט צריכה להיות מאוזנת. ברגע שהיא מגיעה ממקום אינטנסיבי ואובססיבי - הדבר הזה מושך אליו אך ורק סטרס ותקיעות. הליך הירידה במשקל בפרט, ואימוץ אורח החיים הבריא בכלל, צריכים להגיע ממקום של פרופורציות, פרספקטיבה נכונה ובעיקר עם אנרגיות טובות ולא 'מכבות'. בסופו של דבר, אנחנו צריכים לקבל את עצמנו באהבה, להבין שהשינוי והציפיה צריכים להיות ריאלים ביחס לעצמנו בלבד, לכבד את הגוף שלנו, ולזכור שהבריאות היא מעל הכל. מי שיפתח בדיאטות 'כאסח' ויתחיל להתאמן בצורה קיצונית מדי - יאבד את ההקשבה שלו לגוף. לדבר הזה יהיה מחיר בסוף התהליך - מחיר של אכילה בלתי נשלטת, 'פיצויים' על החסכים של התקופה, וכמובן עלייה מיידית במשקל ברגע שהאירוע יסתיים. לעשות את זה ככה - זה פשוט לא נכון".
באופן אישי, אנחנו יכולים לספר לכם שהלב שלנו יוצא אל הפחמימות. הפחמימות הן חשובות לנו ועושות לגוף שלנו כל כך טוב (הכל במידה, כמובן), עד שזה כמעט לא פייר להפוך אותן לאויב המושבע שלנו, ולהפיל עליהן את כל מה שקשור במשקל שלנו. שאלנו את מעיין האם פרידה מהפחמימות תועיל להליך הירידה במשקל, או שהיא דווקא עלולה להזיק לו: "לפחמימות יצא שם מאוד רע, וממש לא בצדק. הפחמימות הן דלק אנרגטי שחשוב מאוד שנצרוך, הן כמו סוג של חמצן לגוף. את אכילת הפחמימות אפשר למנן, כלומר אין שום חובה לשלב אותן בכל ארוחה, אבל יש להן בהחלט תפקיד חשוב בתחושת השובע שלנו. שילוב של מנת פחמימה קטנה עם מנת חלבונים יפה הוא שילוב מצוין, שגורם לאיזון המושלם בארוחה. בלי הפחמימות אנחנו עלולים למצוא את עצמנו מנשנשים בין הארוחות. הנשנושים האלו הם לא משהו שנכנס ל'ספירה' שלנו - וככה אנחנו מפספסים לגמרי את הפואנטה. ברגע שאנחנו שבעים, אנחנו לא צריכים להתעסק באוכל ובנשנושים בין ארוחה לארוחה, וככה אנחנו יכולים לשמר חוויה אמיתית של שמירה וגירעון קלורי. אין דבר כזה ש'אסור' לאכול פחמימות - זה פשוט עניין של כמויות".
מעיין מדברת איתנו גם על סופי השבוע, שבדרך כלל מביאים איתם סוויץ' מחשבתי: "ברגע שאנחנו מתייגים את האוכל כ-'אסור' או כ-'מותר', אנחנו מתחילים לשחק עם ההגדרות האלו בהתאם לימות השבוע. אנשים רבים יוצאים מתוך נקודת מחשבה של - 'אם במשך כל השבוע נמנעתי מהדברים ש'אסור' לי לאכול, אז בסוף השבוע מותר לי להתפרע'. זו בדיוק הבעיה של תזונה שאוסרת על מאכלים מסוימים להיכנס לנו לפה. אין שום צורך לאכול לאורך כל השבוע רק ירקות וחלבונים, ואז בסוף השבוע להתפרק עם המבורגר, צ'יפס וקולה. אפשר בהחלט לאכול את אותו ההמבורגר גם באמצע השבוע, עם אותו הצ'יפס ואותה הקולה - פשוט להבין מתי אנחנו מגיעים לרמת שובע שמאפשרת לנו להפסיק, גם אם זה אומר שחצי מהארוחה נשארת על הצלחת - זה בסדר גמור. בצורה הזאת אנחנו מנהלים את האוכל, ולא הוא מנהל אותנו - וזאת הנוסחה הטובה ביותר להצלחה".
מעיין משתפת אותנו בשילוב המנצח שקיים בין תזונה נכונה לבין אימוני ספורט - שילוב שרק הוא יכול להוביל אותנו לתוצאות טובות: "הרעיון של ירידה במשקל הוא כמות האנרגיה שאנחנו אוכלים לעומת כמות האנרגיה שאנחנו מוציאים. ברגע שמתקיים גירעון קלורי - אנחנו יכולים להוביל את הגוף למצב של ירידה. ברגע שאנחנו שמים את הדגש אך ורק על תזונה נכונה, אנחנו נראה ירידה, אבל היא תהיה ירידה לא איכותית. למראית עין אנחנו כן נראה אותה, אולי אפילו בצורה מהירה יותר, אבל הירידה הזו תבוא בצורת ירידה במסת השריר. התוצאה תהיה מראה רופס של הגוף - וזה לא משהו שאנחנו רוצים שיקרה. ברגע שגם התזונה מתבצעת בצורה חכמה ומאוזנת, וגם האימונים מקבלים את הנפח המתאים בשגרת החיים שלכם - אתם מרוויחים ירידה איכותית ובריאה במשקל, ששומרת גם על אחוזי שומן נמוכים יותר וגם על מסת שריר".
אימוני הספורט הם נושא בעייתי. אנחנו הרי יודעים שהם יכולים לסייע לירידה שלנו, אך במקביל אנחנו לא בהכרח אוהבים לבצע אותם. ברגע שהדבר הזה הופך למטלה - הוא מייצר אנטי ופוגע בתהליך. מעיין אומרת לנו שהיום, עם מגוון כל כך רחב של סוגי אימון, אין שום סיבה לבחור באימון שלא יעשה לנו כיף: "לספורט צריך להתחבר, וברגע שזה לא קורה - אנחנו נצליח להתמיד בו לאורך שבוע או שבועיים בלבד, ואחריהם המוטיבציה שלנו תלך לאיבוד. כל אחד ואחת מאיתנו יכולים לבחור את סוג הספורט שאליו אנחנו מתחברים יותר, בין אם זה זומבה, ריצה, פילאטיס, שחייה, קרוספיט, ועוד עשרות סוגים אחרים. ברגע שאנחנו עושים אימון שאנחנו אוהבים, הוא משרת אותנו בצורה הרבה יותר טובה - גם מבחינה גופנית, ולא פחות חשוב מזה - גם מבחינה נפשית".
"הוקוס פוקוס, אברה קדברה - עשה אותי 10 קילו פחות!"
אז כמו שבוודאי כבר הצלחתם להבין, אין כאן קסמים - מדובר על אימוץ שגרת חיים שתדרוש מכם רצון והתמדה, דבר שהוא בהחלט אפשרי: "אוכלוסיית הזוגות המתחתנים היא רגישה, ומופעלים עליה לא מעט לחצים, כמו 'איך יסתכלו עליכם במדידות?', או 'איך תצאו בתמונות של יום החתונה?'. בהתאם, יש כל מיני סיסמאות, כותרות ופתרונות 'קסם' שיקפצו עליכם בגוגל, שזה אולי מאוד מפתה אבל לא עובד. כשאתם מחליטים לעשות תהליך לטובת ירידה במשקל - הוא צריך להתבצע בצורה אחראית ומבוקרת, ולקבל ליווי מטעם דיאטנים מוסמכים. הדיאטות הקיצוניות מייצרות טשטוש סביב הכרת המנגנונים הטבעיים של הגוף, ששולחים לנו אותות של רעב ושובע - אותם אנחנו צריכים להכיר היטב כדי להתחיל לאכול בצורה נכונה. מעבר לזה, אנחנו צריכים לבדוק עם עצמנו כל הזמן שאנחנו מתקשרים עם הגוף, גם ברמה החיצונית של מבטים במראה והבנה שאין מודל גוף גברי או נשי 'נכון', וגם ברמה הפנימית והרגשית של איזה מקום האוכל תופס אצלנו. ברגע שאנחנו משלימים עם ההחלטה שלנו ומגיעים לתהליך מתוך בחירה שקולה ואחראית - הוא הופך להיות הרבה יותר נעים ונכון".
האוכל מהווה חלק מרכזי בחיים של כולנו, והוא מסב לנו המון הנאה. גם את הנושא הזה מעיין לא שוכחת להזכיר: "חשוב להנות מהחיים ומהדרך, ולהגיע לתהליך ממקום שבו האוכל הוא לא נושא דרמטי - הוא פשוט קיים שם. אנחנו רוצים להגיע למצב שבו אנחנו מגיעים לארוחות ברעב קל, מסיימים ארוחות בשובע נוח ולא בתחושת התפוצצות, ומצד שני גם לא בתחושה של 'חסר' או 'אסור'. אנחנו עוצרים ומקשיבים לגוף, מוצאים את הבאלנס, ופשוט יוצאים לדרך. בסוף, גם אם נגיע למשקל קצת יותר גבוה מזה ששאפנו אליו, אבל הוא עדיין משקל נעים שעושה לנו טוב - זו תהיה הצלחה גדולה. ברגע שאנחנו נותנים כבוד לגוף שלנו, ומבינים שהוא הכלי שלנו לחיים, גם ב'מחיר' של מידה אחת מעל למה שציפינו - אנחנו מתחילים להרגיש הרבה יותר בנוח עם עצמנו".
מעיין גולדובסקי ישראלי - בת 29, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה של האוניברסיטה העברית ומאמנת כושר. ניהלה את תחום התזונה ברשת ההרזייה והחיטוב של שר פיטנס. היום עוסקת בטיפול תזונתי בגישת ה-"נון דיאט", ובעלת קליניקה פרטית בראשון לציון.