ה-המלצה של החתונה שלנו. לפני הכל, וגם אם אתם מתכננים להתחתן דרך הרבנות - לכו לסדנת הכלולות של הויה. המחיר הוא 350 ש"ח לשניכם, עבור יום קצר של לימוד ההיבטים המשפטיים והיהודיים של הטקס בקבוצה קטנה עם 2 מנחים. זה מאוד יעזור לכם להבין מה זה הטקס הזה בכלל, מה המקורות שלו ומה המשמעויות הדתיות והמשפטיות שלו עבור שני בני הזוג. הסדנא ממש עושה סדר, ברורה, ונעימה למשתתפים, והמנחים לא מנסים לכפות בה את ההצעות שלהם לפרשנות אלא באמת יושבים להבין את הטקס עצמו כולל השתתפות שלכם הזוגות. זה יום שגם מאוד ממקד לקראת החתונה ומכין אתכם טוב לטקס היהודי, בלי קשר לאיזה טקס תבחרו, בסופו של דבר, לעשות בעצמכם.
על הטקס עצמו:
אחרי סדנת הכלולות, בחרנו להינשא דרך הויה עם עורך הטקס אבי ולעצב לעצמנו טקס - שהיה מאוד קרוב לטקס האורטודוקסי כי רצינו לשמר את המסורת (ההלכה פחות היתה חשובה לנו) - אבל בשינויים שישקפו את הזהות והערכים שלנו: בנוסף ליהדות גם שויון וכבוד הדדי. גם לא רצינו להינשא דרך הרבנות לאור היחס הנוראי שלה לעולים מברה"מ (שסבלו מאנטישמיות ועכשיו הרבנות מפקפקת ביהדותם) או לנשים עגונות ומסורבות גט.
אבי היה מקסים, ניהל בצורה מסודרת וגם בעדינות את המפגשים לניסוח הטקס ונתן לנו המון מקום להתבטא ולעצב את הטקס בהנחיתו, וגם שיתף את ההורים לבקשתנו בפגישה שהיה לה פוטנציאל נפיץ והוא ניהל בהצלחה ובנעימות. חששנו שההורים לא יתלהבו מהחידושים שלנו, ואבי הצליח להעביר להם את רוח הדברים באופן שיקרב אותם ובסופו של דבר הם התרגשו מאוד, גם בפגישה איתו וגם מהטקס עצמו. עורכי הטקסים של הויה מגיעים *לפני* קבלת הפנים לחתום על הכתובה, מה שמאפשר לכם להיות בקבלת הפנים. הטקס היה קצר יחסית, לבקשתנו, מתוך התחשבות באורחים. גם האורחים, כולל דתיים, אמרו שהיה טקס יפה ומרגש, והרבה אורחים אהבו את ה"פתרונות" שניסחנו עם אבי לנקודות בהן הטקס היהודי המקורי מתנגש עם התפיסות והאמונות שלנו (למשל "הריני מתקדש / מתקדשת" במקום "הרי את/ה מקודש/ת" - מפחית מתחושת הקניין בטקס; שבירת כוס אחת ארוכה על ידי שנינו, במקום שרק החתן ישבור כוס או שיהיו שתי כוסות; או מדרש על "ירושלים של צדק" שמסביר למה אנחנו מתכוונים כשאנחנו אומרים "אם אשכחך ירושלים").
לדעתי טקס דרך הויה (ובכלל, כל טקס שקצת שונה מהאורטודוקסי) מתאים לזוגות שחשוב להם לקיים דו שיח עם היהדות שלהם ולפתח אותה - אבל קחו בחשבון שזה מצריך גם עבודה שלכם, גם עם עורך הטקס וגם ביניכם לבין עצמכם. תמיד יותר מסובך לצעוד בדרך לא סלולה. בעיני זה היה שווה את המאמץ, ובכל רגע במהלך אירוע החתונה שלא לגמרי הייתי מרוצה כי איזו שטות הטרידה אותי - הזכרתי לעצמי כמה יפה, מתאים ונכון היה הטקס עבור שנינו ועד כמה אני שמחה שנישאנו ככה, בטקס שאנחנו לגמרי שלמים איתו, והוא עדיין טקס יהודי, מסורתי, שמשמר את המסורת של דורות רבים לפנינו ומקשר אותנו להורים, לסבים, לעם שלנו, וגם לדורות העתיד. בעיני אם יש משהו ששווה להשקיע בו בחתונה, זה הטקס עצמו, ולהרגיש לגמרי שלמים איתו זה דבר מאוד חזק. אני יכולה להמליץ בלב שלם על התהליך והטקס שלנו עם אבי דרך הויה - אבל דעו שישנן גם אופציות אחרות לשינויים בטקס - ישנם רבנים אורטודוקסים שיעשו התאמות מסוימות בחלק מהטקס (למשל יתנו לאשה לדבר אבל כמובן לא להגיד לגבר שהוא מקודש לה...), ניתן להינשא בטקס רפורמי (שאז הקידושין הם לרוב הדדיים) או קונסרבטיבי או ע"י עורך/ת טקס עצמאי/ת - אבל חשוב, לדעתי, שתכירו את טקס הנישואין שלכם, תבינו אותו ותהיו שלמים איתו.
המון מזל טוב ובהצלחה!...