חשבון הנפש של עולם החתונות
עולם החתונות ספג, ועודו סופג, מכות קשות שהכניסו את התחום הכי רועש ושמח - למצב מלחמה. בתקופה האחרונה, מאבקים פנימיים בתוך עולם החתונות הגיעו עד לפתחו של בית המשפט. כל צד בטוח שהצדק עימו, בזמן שכולם רוצים בסך הכל - להתחתן.
יום הכיפורים הביא עימו רוחות של חשבון נפש לחייהם של ארבע דמויות אשר מצאו עצמם בלב הסערה המתחוללת בעולם החתונות.
התכנסנו לשיחה מרתקת עם חתן אחד, מאורסת אחת, חברת כנסת וחבר בהתאחדות האולמות. כל זאת בשעת סגר ובידוד, מלאים בתקווה לבשורות טובות.
חברת הכנסת הילה שי וזאן (40), אם ל-4 ילדים ממודיעין. חברת כנסת מטעם כחול לבן, ממקימות מפלגת חוסן לישראל ואחת החברות הראשונות בה, בעברה דוברת מרכז השלטון המקומי וחברת מועצת העיר מודיעין. כיום היא חברה במספר וועדות, ביניהן כספים, קורונה ועוד, יו״ר ועדת המשנה לצרכנות. מקדמת מגוון רחב של נושאים חברתיים ושוויון מגדרי.
חברת הכנסת וזאן מובילה את הצעת החוק הפרטית להחזרת המקדמות* לזוגות הצעירים. "מדובר באלפי זוגות שהשקיעו את מיטב כספם באירוע הכי חשוב להם בחיים, הם צריכים להתמודד עם עוגמת הנפש שהאירוע בוטל או נדחה, בנוסף נאלצים להתמודד כלכלית עם אירוע שבכלל לא התקיים".
בעבור הזוגות הללו, אין נציג אחר בכנסת שישמיע את קולם וצעקתם. בתוך כך, פורטת בפנינו את משנתה ואיתה את חשבון הנפש שעולם החתונות נדרש לו בעת הזו.
עמי כהן (51), חבר בהתאחדות בעלי אולמות וגני אירועים בישראל. עם פרוץ נגיף הקורונה בישראל, עמי מספר שהיה רחוק מעשייה חברתית-פוליטית וכאשר ראה את חוסר השוויון במשק, את המשחקים הפוליטיים וכיפופי הידיים של המגזרים החלשים. "ניסיתי, מנסה ואנסה לסייע ככל שאוכל - הופעתי בטלוויזיה, הובלתי מהלכים, הקמתי הפגנות ונפגשתי עם אנשים. כולנו נכנסו לתקופת דמדומים. המשבר מלמד אותנו על תרבות הצריכה שלנו, בתקופה הזו אנחנו נדרשים לקבל פרופורציות ולהתחשב אחד בשני".
סתו בויאנג'ו (32), בעלת משרד עורכי דין, מועמדת לכנסת מטעם ישראל ביתנו ומובילת מאבק "אין חתונות בלי רחבות"*. מטה המאבק שלה מאגד זוגות שהיו ועתידים להינשא בשנה הקרובה למען פתיחת אולמות האירועים לקיום חתונות באופן אחראי, אך כזה שיאפשר לזוגות להינשא באולמות האירועים שם סגרו את חתונתם.
במאי 2020, בשלהי הגל הראשון של הקורונה, קיבלה הצעת נישואין ויצאה לחיפוש אולם בו תוכל לקיים את חתונתה. "כשנכנסתי ללופ של תכנון חתונה, לא תיארתי לעצמי שהקורונה תימשך מעל חצי שנה. בהיותי אדם פרקטי החלטתי לדחות את החתונה למרץ 2021, לאו דווקא כי רציתי הפקת ענק, אבל לפחות שתהיה רחבת ריקודים - זה נשמע לי בסיסי לקיומה של חתונה".
סתו מנהלת מאבק יחד עם זוגות נוספים במטרה לעלות על סדר היום אפשרות ליצירת מתווה שיאפשר פתיחה של עולם האירועים בצורה אחראית ובהתאם להנחיות, עם תנאים בסיסיים כמו רחבת ריקודים.
ליאב רוזנברג (36), נישא ביוני האחרון בחתונה ביתית מצומצמת לאחר שדחה את חתונתו. ליאב מנהל ביחד עם נגה רץ (35) את "מטה מאבק חתונות הקורונה"*, קבוצת פייסבוק שהוקמה במטרה לתת מענה לאלפי זוגות שנקלעו למשבר הקורונה. הקבוצה גדלה באופן אורגני ומונה כ-4000 חברים.
ליאב מספר: "פרסמתי פוסט בפייסבוק הפרטי שלי וכך נוצר הקשר עם נגה, לימים הפכה לשותפה להובלת המאבק. נגה מצאה את עצמה באותה בעיה מול האולם בו הייתה אמורה להתחתן, ובשיחה גילינו שיש עוד המון זוגות שנמצאים בבעיה של החזרת המקדמות והחלטנו להרים את הכפפה. בדרך התנדבו וסייעו אנשים רבים וטובים".
ליאב ובת זוגתו נמצאים בהליך משפטי כנגד האולם שמסרב עד היום להחזיר להם את המקדמה, או לפחות חלק ממנה. ליאב בחר לשתף אותנו במאבק שהוא וזוגות נוספים מנהלים בצל המשבר ואת חשבון הנפש שלו כחתן עם עולם החתונות.
מתוך קבוצת הפייסבוק: "מטה מאבק חתונות הקורונה"
"כל מי שבחר לקיים אירוע בניגוד להנחיות - איבד את המצפון שלו"
מהי חתונה? בתקופה בה בידוד וסגר הן מילים שכיחות, חתונה הפכה למילה גסה - כזו שמסמלת את ה"אסור" או לכל הפחות "בניגוד להנחיות משרד הבריאות". המשבר הנוכחי הציף הגדרות חדשות למונח המרגש והאהוב. כל צד הגדיר מחדש מהי חתונה עבורו: חתונה קטנה, חתונה המונית, חתונה פיראטית או חתונה בטוחה - האם ההגדרות הן מציאות או משרתות אג'נדה מסוימת שנוחה לאחד הצדדים? מה שבטוח, מדובר בנושא שראוי לחשבון נפש.
"ייקח עוד הרבה זמן עד שנהיה במקום הזה שנוכל לקיים חתונות כסדרן, גם אם הן תהיינה חתונות בטוחות", אומרת חברת הכנסת וזאן. "התקהלות מטבעה מקדמת אחוזי הדבקה גבוהים ואירועים מטבעם הם התקהלות. אנשים רוצים לשמוח ולשמח את החתן וכלה, קשה לחשוב שאורחים לא ייגשו לחבק את הזוג רגע אחרי שבירת הכוס".
משרד הבריאות הציג נתונים ברורים המעידים על הדבקות שהתקיימו במהלך אירועים. "על אף זאת, כולי תקווה, שהציבור יהפוך ממושמע יותר לקראת היציאה מהגל השני ובעקבותיהם אנו נוכל להביא לשולחן הכנסת מתווה בתחום האירועים".
פיראטי (לפי "מילוג") הינו "דבר הנעשה באופן לא חוקי". אם כך, האם נוכל להגדיר חתונות אשר התקיימו לפי ההנחיות במקום כמו מסעדה, שטח פתוח, וילה או בית פרטי - כחתונות פיראטיות? מי שמגדיר חתונות כאלה כ"פיראטיות" בתקשורת, בכנסת ובדיונים שונים, מוציא מחוץ לחוק עסקים לגיטימיים, בעוד שבעולם החתונות לא כל האולמות והגנים מחזיקים ברישיון עסק. "להגיד על כל חתונה שהיא פיראטית כי התקיימה שלא באולם, זה לדרוס את התחום - כולל את הספקים הקטנים", אומר לנו בלהט ליאב. "הפחד הכי גדול היה לגלות שמישהו נדבק בקורונה במהלך החתונה שלי. לכן, נקטתי משנה זהירות ואף מצאתי את עצמי ביום החתונה מבקש מחברה קרובה שלא להגיע כיוון שפיתחה תסמינים. אני חושב שאפשר ומומלץ לקיים חתונה לפי ההנחיות, לשמור על המשפחה והחברים. כל מי שבחר בתקופה זו לקיים אירועים המוניים בניגוד להנחיות, אני חושב שאיבד את המצפון שלו - זו תקופה שכולם מדברים על אחריות אישית ומצופה מכל אחד מאתנו לקחת חלק במלחמה נגד נגיף הקורונה".
גם סתו, כמו רבים אחרים, מחפשת את הפתרונות הישימים לתקופה הזו ושואפת לנצח בדרך שלה. "אני בעד לפקח על אירועים המתקיימים בצורה מסודרת באולם או בגן אירועים, מאשר לפקח על חתונות שמתקיימות ללא מתווה וללא השגחה. יש כאן משבר בריאותי קשה, אף אחד לא רוצה לסכן את האורחים שלו. אני לא רוצה להשאיר את הנושא פרוץ, כל שנדרש הוא לייצר מתווה שיצמצם את אחוזי ההדבקה אך גם יאפשר לקיים אירוע חתונה מכובד. הפתרונות המוצעים כיום הם בגדר אבסורד על אבסורד. נפגשתי עם הבעלים של האולם שאני עתידה להתחתן בו, הוא הסביר שבשל ההנחיות אוכל להכניס עד 100 אנשים בתוך האולם וכ-150 בחלקו החיצוני, כאשר החלק החיצוני קטן יותר משטח האולם הענק. איפה ההיגיון? איפה האחריות האישית לקיים אירוע "במרחב הפתוח" אך צפוף פי כמה?"
עמי משתף כי באולם שלו פועלים לפי התו הסגול ובמתכונת מסעדה. על אף הקשיים, זוגות רבים ביקשו לקיים את החתונה שלהם בהתאם להנחיות כאשר האורחים יושבים בקפסולות, אין אפשרות לקיים ריקודים למעט שיר חופה. "אנשים רוצים ללדת, לחזור ללימודים, להתחיל לחיות. כל מי שרוצה חתונה יותר משוחררת - יאלץ לדחות את החתונה שלו". בסופו של דבר, מסכם עמי "זה לא רק אירוע החתונה - אלא האהבה של הזוג והחיים השלמים שלהם אחרי החתונה".
לא משנה מתי ואיך בחרו להתחתן, שמחנו לגלות שכל הצדדים מסכימים שחשוב להתחתן 'בטוח' וקראו לכל מי שמתכנן חתונות לחשוב על הסכנות הטמונות באירוע שהוא בניגוד להנחיות. אנחנו מאמינים שאם כולם יתחתנו 'בטוח', אז ודאי כולם בטוח יתחתנו.
"יש כאן קבוצה שנפגעה מכל הכיוונים"
בתקופה בה הקורונה הכתה בעולם החתונות ואז הכתה שוב ושוב, זוגות המשיכו (ועדיין ממשיכים) לתכנן את החתונה שלהם. החוזים שנחתמו בעידן שבו החיבוקים עוד היו במסגרת החוק, לא חלמו על סעיפים כמו "ביטול עקב מגפה" ומקדמות היו עניין שבשגרה. ככל שהעמיק המשבר, עולם החתונות האופטימי לא הסכים לוותר. כך מצאו עצמם זוגות וספקים מתאימים את עצמם למצב משנים, דוחים, מקטינים וממחזרים את ההסכמים עליהם חתמו במטרה למצוא פתרון הולם למצב כאשר ברקע הנחיות שמשתנות בקצב מסחרר.
אחד הוויכוחים הסוערים שהוליד המשבר הזה הוא הדיון על החזר המקדמות. לפי נתונים שנאספו על ידי מטה המאבק של ליאב וחברת הכנסת וזאן, מסתמן כי מדובר בעשרות מיליוני שקלים שמוחזקים אצל בעלי האולמות. משיחה שקיימה חברת הכנסת עם בעלים של שלושה אולמות, עולה שבמידה ויאלץ להחזיר מקדמות יחויב להוציא מכיסו כמיליון וחצי שקלים, והוא לא היחיד. לרבים מבעלי האולמות יש בעיות פיננסיות רבות ואם יחזירו את המקדמות, יגדילו את הגירעון שלהם. עמי כהן, חבר בהתאחדות האולמות, טוען שכל האקורדיון שעושים לבעלי האולמות - פותחים וסוגרים, בהתראות קצרות והפיצוי שניתן מהמדינה לא מידתי ולא מספק ביחס לגובה ההפסדים שאולמות מתמודדים עימם. "בזמן שמספרות מקבלות פיצוי על שכירויות של 100 מטר מרובע, בעלי האולמות עומדים מול הפסדים של שכירויות בגובה של רחוב שלם".
מהצד השני, עומדים אלפי זוגות שהשקיעו את מיטב כספם באירוע הכי חשוב להם בחיים, הם צריכים להתמודד עם עוגמת הנפש שהאירוע נדחה או בוטל וגם נאלצים להתמודד כלכלית עם אירוע שלא היה. הסכום הממוצע של מקדמות ששולמו על ידי זוג עומד על 17,000 ש"ח.
בעניין המקדמות ליאב מוסיף "בעלי אולמות וספקי משנה הם שני עולמות שונים מבחינתי. צלם, למשל, חי מהכסף שהוא מרוויח מערב אחד של אירוע אחד. דווקא הספקים הקטנים הם אלה שהחזירו מקדמות, הבינו את גודל השעה והבינו לליבם של הזוגות שנקלעו לסיטואציה המורכבת. דווקא הם כשהחבל על צווארם, הם אלה שהתחשבו בנו".
"אני עם הזוגות שלי באש ובמים", אומר לנו
גיא ניסים, צלם חתונות. "אני מלווה את הזוגות ותומך בכל החלטה שלהם. אם היו זוגות שסגרו במהלך תקופת הקורונה, וביקשו לבטל בגלל המצב - המקדמה הוחזרה להם. מהצד השני, זוג ביקש שאגיע לצלם אותם בבית הכנסת שם יקיימו את החופה - כי זה מה שהמצב מאפשר, לא חשבתי פעמיים ואישרתי להם שאגיע, כך או כך אני אהיה שם בשבילם".
"הייתי רוצה שכל הלקוחות שלי יהיו כאלה שבחרו בי בגלל מה שאנחנו יודעים לעשות ולא מתוך תחושת מחויבות כלכלית כלפינו", אומר אסף עמוס,
פפריקה מוסיקה. "אנחנו מאמינים שהקשר עם הלקוחות הוא קשר אמיתי של בחירה דו-צדדית. בחרנו להחזיר את כל המקדמות לזוגות שלנו שבחרו או נאלצו לבטל את החתונה שלהם. סיפור קצר על זוג שלנו שגר בהוואי ונאלץ לבטל את החתונה, יצרנו עימם קשר כדי להחזיר את המקדמה והם בחרו להשאיר אצלנו את המקדמה בטענה ש"מגיע לנו" על השירות שנתנו להם".
חוות דעת חיוביות בתקופת הקורונה
"רוב הזוגות שמבקשים לקבל את כספם בחזרה דחו פעם-פעמיים-שלוש את החתונה שלהם. אני בעצמי נמצא בהליך תביעה כנגד האולם שלי", מספר ליאב. "כנציג המטה למאבק, לא פעם זכיתי לקבל איומים מבעלי אולמות ולשמוע מזוגות על מקומות נמוכים מאוד שהגיעו אליהם במשא ומתן אל מול האולמות, כמו תביעה כנגד הזוגות או דמי ביטול גבוהים מגובה המקדמה".
"זוג שרוצה לדחות את החתונה שלו - משלם יותר על הדחייה, מצטברים כאן אלפי זוגות שזכאים לפיצוי. זה לא הוגן עבורם", מוסיפה סתו.
עמי כהן, חבר בהתאחדות האולמות, מסביר לנו על התהליך מנקודת מבטו. "כשזוגות פונים על מנת לבטל את החתונה, אנחנו מסבירים את משמעות המקדמה. כאשר אולם אירועים לוקח מקדמה מזוגות שסגרו תאריך חתונה וחתמו על חוזה, הוא גובה בממוצע כ-10% מעלות האירוע. המקדמה מחייבת את שני הצדדים באופן שווה, אתה מתחייב לעשות אצלי את האירוע, ואני מתחייב לתהליך". יש מקומות שהאופרציה שלהם גדולה והם צריכים כספים כדי לשנע את המערכת וההיערכות ליום הגדול של כל זוג.
"ישנו מסע של זוג לפני סגירת מקום לחתונה. מדובר בתהליך של חמישה חודשים (לפחות) בהם הזוג 'עולה לרגל' לאולם מתי שרוצה, לפני ואחרי הסגירה וכולל עובדים העוסקים במתן שירות לזוג. וכמובן, כולל ערב הטעימות עם המשפחה" (ארוחה שופעת המורכבת ממספר מנות ברמה גבוהה ביותר).
הכסף שזוגות משלמים, זה מקדמה בעבור החתונה שתיערך יום אחד בתחילת האביב אך במהלך תכנון החתונה הזוגות מקבלים תמורה עבור המקדמה עוד לפני שהוגשה המנה העיקרית.
"זה שהמדינה כפתה על התחום להיעצר, בעל האולם לא יכול לשאת בהוצאות הללו לבד. הסברנו שאם זוגות רוצים להמתין לכל רגע שיתאפשר - האולמות ייעשו עבורם בשמחה את האירוע. אם המדינה הייתה מפצה בצורה מידתית, אמיתית ולא רוחבית, המצב היה אחרת. הקרע והשסע, נולד כאשר כל אחד מנסה למשוך לצד שלו", מסכם עמי.
חברת הכנסת וזאן מוכנה להמשיך ולהיאבק עבור שני הצדדים, אך לא מוכנה שהזוגות יהוו כלי מיקוח למאבק של האולמות אל מול האוצר. "החזרת המקדמות היא נקודת לחץ מול נבחרי הציבור, מול האוצר, ולכן הם מחזיקים את הקלף קרוב. אבל, לא יכול להיות שזוגות שאספו שקל לשקל בתחילת דרכם, חלקם אפילו בנו על מתנות האורחים, נאלצים להמשיך לשלם. זוגות שביטלו את הצ'קים העתידיים - נתבעים בבית המשפט, על אירוע עתידי שטרם התקיים. כחברה בכנסת ישראל מוטלת עליי החובה לדאוג שהזוגות כאלה לא ישלמו, המצב חייב להיעצר. אני הבטחתי ואעמוד מאחורי המילה שלי לעמוד בעדם מול האוצר".
"האינטרס של החברה הישראלית הוא לשמור על הזוגות וגם על בעלי האולמות"
שאלנו את המרואיינים שלנו מה לדעתם יכול להיות פתרון הולם למצב, בתגובה עלו מגוון פתרונות שאם מחציתם היו מגיעים לשולחן מקבלי ההחלטות הדיון בוודאי היה פורה ומניב.
"החזר המקדמות צריך להיות חלק מהמתווה הכולל של הפיצויים עבור בעלי האולמות", מטה המאבק של ליאב בסיוע של חברת הכנסת וזאן, הגישו ארבעה מתווים שונים לכנסת לפתרון הסכסוך בין בעלי האולמות לזוגות. הצעת החוק הפרטית שהוגשה על ידי חברת הכנסת וזאן, מציעה כי אולמות וגני אירועים שקיבלו מקדמות לפי חוזים שנחתמו לפני ה-16/03/2020, בעבור אירוע שתוכנן להתקיים אך בוטל בשל מגבלות נגיף הקורונה, ידרשו להשיב את המקדמה לזוגות בתוך שלושה חודשים ממועד האירוע המקורי. מתוך סכום המקדמה, יקוזזו עד 500 ש"ח בעבור "אירוע טעימות", באם התקיים. בנוסף, הוצע לקבוע כי במידה ויתאפשר לקיים אירוע בתוך שלושה חודשים ממועד האירוע המקורי, האירוע יתקיים והמקדמה לא תוחזר.
וזאן מחדדת, "למרות שכעת חקיקות פרטיות תקועות כיוון שטרם עברו בוועדת שרים לחקיקה, בהיותי חברת כנסת ממפלגת כחול-לבן, אני חורטת על דגלי את החזרת המקדמות. קיבלתי הבטחה משר המשפטים שהצעת החוק הפרטית הראשונה של כחול לבן תהיה הצעת חוק החזרת המקדמות של הזוגות הצעירים וזה צפוי לקרות בשבועות הקרובים. הייתי מצפה מהזוגות להבין גם את המתח והמצב המורכב שבו נמצאים בעלי האולמות כיוון שהם רואים את מפעל חייהם במקרה הטוב בקשיים, ובמקרה הרע- בקריסה. אני קוראת לבעלי האולמות להיכנס לנעליהם של הזוגות הצעירים ושיבינו שהם צריכים להחזיר לזוגות את המקדמות, שאסור שהזוגות הללו יהיו בטווח של המו"מ מול האוצר, שימשיכו לנהל את המלחמות שלהם שלא על חשבון הזוגות".
ליאב מזכיר לזוגות שנפגעו או זוגות מאורסים שטרם סגרו, שהם מוזמנים לפנות אליו ולהתייעץ דרך עמוד הפייסבוק של המטה, "זוג שמאורס ושוקל להתחתן, אל תמהרו לסגור באולם, או תסגרו רק אם מתאפשר ללא תשלום מקדמות. יש המון אופציות אחרות לחתונה מושלמת".
סתו מובילה כעת מאבק יחד עם זוגות רבים אשר במרכזו היא מכוונת למתווה שיאפשר קיום חתונות בצורה אחראית ובטוחה. היא יוצאת נגד חתונות פרוצות וגרנדוזיות, שלא לפי ההנחיות. "כמו שהצליחו למצוא פתרונות ולייצר "שגרה" בענפים אחרים, אין שום סיבה שלא ניתן יהיה לקיים חתונות במתווה מסודר ואחראי". הצעת המתווה שלה כוללת בין היתר: התאמה של מספר המוזמנים לגודל האולם, הגדרה של שעת פתיחה לרחבת הריקודים והגבלת מספר המשתתפים בה, בשעה שאוכלוסייה ברמת סיכון גבוהה עוזבת את האירוע, ומינוי מפקח קורונה מטעם האולם לטובת אכיפה ופיקוח על ההנחיות.
הסיסמא שלהם #אין_חתונות_בלי_רחבות תפסה תאוצה, ולפני חודשיים קמה קבוצת פייסבוק. "אני אופטימית שחולמת להזיז הרים, הבנתי שהאחריות מוטלת עלינו - על הזוגות. רק אנחנו נצליח להשמיע הד מספיק גדול כדי להגיע לתודעה ולהשפיע".
חבר התאחדות האולמות מצטרף לקריאות למנות מפקח קורונה באירועים אשר ישמור על ההנחיות בהתאם להוראות של משרד הבריאות והוא מגדיל וקורא להקמת "צבא קורונה" של האולמות אשר נציגיו יעמדו בכניסה ויפקחו על מסכות, הושבה בטוחה ורחבת ריקודים בהתאם להנחיות. הוא מזכיר לנו שתחום האירועים בישראל משמח וחוגג כבר 70 שנה ביחד עם הזוגות. שנים רבות של עשייה מלאה בנתינה, שמחה, אהבה ויצירה של אירועים טובים עם אנשים טובים. אסור לנו להכתים מעשה אחד של אולם בהתנהלות מול זוג ולטעון שכך מתנהלים כולם. כולנו נכנסו לתקופת דמדומים. בתוך שעות בין הערביים הללו יש נקודות אור- והן באחריות של כולנו אם נשכיל להבין ולהכיל את המצוקה של הצד האחר".
אין חתונות בלי ספקים, אין ספקים בלי זוגות, אין זוגות בלי אהבה, ורק האהבה תנצח.
הקורונה פגעה בכל בית בישראל, משאירה את חותמה מדי יום בתחומי חיים רבים ומלמדת אותנו על התמודדות עם משברים והתמודדות אל מול עצמנו.
אחרי שהשאלות הקשות נשאלו, התשובות האמיתיות התקבלו וכל אחד מהצדדים אמר את שעל ליבו, מסתבר שכולנו, באותו הצד של המטבע.
אסור לנו להסתכל על זה אחרת, אל לנו לתת יד לסכסוכים בתוך העולם השמח ביותר - עולם החתונות. עלינו להושיט יד זה לזה, להבין את מקומו של האחר ולהעניק מעצמנו על מנת להפיק את המירב מהתקופה המורכבת שעוברת על כולנו. אנחנו לא נקרא ל"אחדות", כי מעולם לא נפרדנו - אין חתונות בלי ספקים, אין ספקים בלי זוגות ואין זוגות בלי אהבה, ורק האהבה תנצח.
חשוב לזכור שיש לנו מטרה אחת משותפת! חתונות מאז ומעולם היו עמק שווה וקסום שבו כל הצדדים מרוויחים. עלינו לאזור אומץ, לשלב כוחות על מנת להחזיר את האיזון הזה למציאות המורכבת שלנו ולצעוד לעבר פתרון שבו כל הצדדים מוצאים את עצמם.
הדמויות שפגשנו והאנשים איתם שוחחנו משקפים את המציאות המורכבת, עם חלקים כנראה שהזדהיתם יותר או שהסכמתם פחות, אך בנו יש את התקווה שמילים אלו עזרו לכם לכעוס פחות ולהבין יותר - כי זה מה שעושים בחשבון נפש.
בברכת שנה טובה וגמר חתימה טובה, צוות מתחתנים למען מתחתנים.
* הצעת החוק הפרטית להחזרת המקדמות - לגרסה המלאה
לחצו כאן
* קבוצת הפייסבוק "אין חתונות בלי רחבות" - להצטרפות
לחצו כאן
* קבוצת הפייסבוק "מטה מאבק חתונות הקורונה" - להצטרפות
לחצו כאן