כל נותני השירות

להתחתן או לדחות? מה אומרת ההלכה?

רבנים ועורכי טקסים
לפני 4 שנים | זמן קריאה: 5 דקות

נתקלנו לא מעט בשאלה "מה אומרת ההלכה"? האם הקורנה גוזרת עלינו מצב של קיפוח נפש? האם לדחות או לא לדחות את החופה? גייסנו את הרב משה הר-נוי שיענה לכם על השאלות הללו.

תמונה: תמונה: איניגו החדש מקום לאירועים אורבניים בשרון


רבנים, נשאלים לעיתים שאלות שהם לא חלמו שיום אחד ישאלו אותם. יחד עם זאת הם אינם יכולים להשיב את פני השואלים ריקם ועליהם לענות לשאלות.

נשאלתי בשבוע האחרון , על ידי זוגות שאותם הייתי אמור לחתן בימים הללו מה לעשות בעקבות הוראות משרד הבריאות בעניין התפשטות נגיף הקורונה.

נקדים שני דברים חשובים:

א. מצווה (כן לא טעיתי, מצווה) לשמוע בקול הוראות משרד הבריאות ומי שאינו מציית להוראות הללו הוא לא רק פושע חוקי הוא גם פושע הלכתי- תורני. 

ב. אני יכול רק להביע את דעתי. ההחלטה הסופית היא של הזוגות ולכל הזוגות אמרתי שרק הלב שלהם קובע את ההחלטה הסופית, כי אחרי הכל זו שאלה התלויה בלב . 


מאחל לכולם בריאות איתנה ורק בשמחות!
תמונה: משה הר-נוי


אז מה עושים על פי ההלכה?
רבים מגדולי הרבנים פסקו לא לדחות חתונה אלא לעשות אותה בתאריך המתוכנן בנוכחות קהל מצומצם לפי ההוראות (יש להדגיש כי שבע ברכות אפשר לברך רק אם יש מניין הכולל גם את החתן עצמו, הרב והעד כך שצריך עוד שבעה גברים נוספים בלבד). לאחר מכן , כאשר יגמר מצב החירום, בעזרת ה' בקרוב,  יעשו הזוגות את מסיבת החתונה בנוכחות המשפחות והחברים בשמחה כפולה, על החתונה ועל סיום המגיפה. 

אך כמו שציינתי לעיל , ההחלטה היא בעיקר החלטה רגשית , ולכן היא בלעדית של הזוגות , אני יכול רק להמליץ. ואבקש לשתף עוד שתי נקודות עליהם חשבתי בימים הללו: 

א. בשנים רגילות , מנהג עדות אשכנז לא להנשא בין י"ז בתמוז לט' באב בעוד שעדות הספרדים ממשיכים להנשא עד ראש חודש אב. היצעתי  אתמול לפני גדולי הרבנים הצעה כי השנה עקב
הנסיבות ודחיית חתונות רבות , יש לאפשר גם לזוגות אשכנזיים להנשא עד ראש חודש אב .

ב. זוגות רבים העלו את הרצון לעשות את החופה כמתוכנן , אך ביקשו כי במסיבת החתונה בעוד כמה חודשים נעשה שוב טקס מסויים שיפתח את האירוע. דיברתי עם מספר רבנים וקבענו כי נבנה טקס מיוחד למצב הזה כי על פי ההלכה אין אפשרות לברך שוב שבע ברכות או לחתום על כתובה נוספת. אני מעדכן כי  בעזרת ה' כי נבנה טקס מכובד שיהיה פתיחה מרגשת לאירוע החתונה . 


תמונה: צילום: ג'ינג'ר צלמים


אז מה נאחל לכולנו?

בריאות איתנה, רפואה שלמה לכל החולים ושנפגש תמיד
רק בשמחות . 

לכל שאלה אפשר לפנות לרב משה חיים הר-נוי  במייל harnoy0@walla.com


שאלנו גם את הרב שמעון יוחאי רב מזמר, מה ההלכה אומרת בנושא דחייה או לא?

"לצערי הרב כולנו שותפים בצערם הרב של החתנים והכלות כידוע חתונה זו מצווה חשובה מאוד ומי לא זקוק לזכויות בימים טרופים אלו. מצד שני, ההגבלות על ההתכנסות מוציאה את כל החשק לעשות את זה.  עצתי היא לערוך את החופה במתכונת מצומצמת ובלי הרבה פירסום כמו  אבותינו... בסטייל שנות ה-80 כבר יצא לי השבוע לערוך חופה בחצר ההורים כשעלי תלויה גיטרה ככה אקוסטי ואמיתי כמובן שיעבור זעם נתכנס שוב למסיבת חתונה עם שמלת כלה ועם כל היופי וההדר שסביב וכן גם טקס חופה יהיה  ובנינו רק מי שבקי באמת בהלכות עריכת החופה ישים לב לשינויים המינוריים המתבקשים בקיצור לכו על זה. בתקווה לבשורות טובות לכולנו עושה שלום במרומיו הוא ברחמיו יעשה שלום עלינו ועל כל עמו ישראל ואמרו...תמיד בשמחות"

תמונה: הרב שמעון יוחאי הרב המזמר


ומה אומר הרב חיים זמיר בנושא?

"כלה וחתן יקרים, אין ספק שעוברת עליכם תקופה "לא קלה" בלשון המעטה, היום המיוחל אליו ייחלתם, עומד בסימן שאלה מאוד גדול לקיומו. ראשית כל אומר, שזהו נסיון גדול, ואתגר לא פשוט, אך כעת צריכים אנו לדעת מה הלאה? מה עושים? איך מתקדמים מכאן?

ובכן, בעיקרון, על פי המסורת, תאריך החתונה שקבעתם מראש, הוא יום מיוחד, יום המזל שלכם, ואין ספק שהיה הכי טוב עבור כולם, לחגוג את חתונתכם באותו התאריך, אך בעקבות המצב הלאומי, וסכנת הנפשות שמרחפת על אזרחי המדינה, האופצייה הזו לא ממש רלוונטית כעת.

אציין, שיש זוגות שהתעקשו, ואכן קיימו בימים האחרונים את החופה בנוכחות 20 איש בלבד, 
לומר את האמת, היה לנו ממש שמח, הטקס הרגיש חם, קרוב, משפחתי, ומפרגן במיוחד.
את המסיבה שלהם נחגוג בבעזרת השם בעוד כמה חודשים, עם טקס מדהים לא פחות.
אך לא כל זוג מסוגל נפשית/ריגשית/ טכנית, לקיים את האירוע שעליו חלם רבות, במתכונת כזו,
על כן בסיטואציה שנוצרה, ונכפתה עלינו, ניתן לקבוע תאריך חדש לחתונה, ואז גם לא נכנסים למצב של ספק על קיום החתונה וכו', כי לאחר שכבר סגרנו תאריך חדש, אז גם על פי ההלכה אין חשש לדחייה שתביא לביטול האירוע.

כך או כך,  אברך אתכם, ואאחל לכם מכל ליבי, שכל החלטה שתקבלו, תהיה ההחלטה הכי טובה עבורכם, ועבור כל האורחים והסובבים אתכם. בברכת מזל טוב- והצלחה מרובה."

תמונה: הרב חיים זמיר


מצאתם טעות בכתבה? כתבו לנו







עוד כתבות שיעניינו אותך
טקס חופה אורתודוקסי, רפורמי או קונסרבטיבי – מה ההבדל?...
רבנים ועורכי טקסים
שאלת רב בצל מלחמה: להתחתן בזמן או לדחות?...
רבנים ועורכי טקסים
פתיחת תיק ברבנות - כך תעשו זאת בקלות
רבנים ועורכי טקסים
ברוכים הבאים לטקס האישי שלכם: הויה - טקס ישראלי...
רבנים ועורכי טקסים
ספירת העומר, חתונות ומה שביניהם
רבנים ועורכי טקסים
פעם אחת ולתמיד- מה ההבדל בין צהר לרבנות?...
רבנים ועורכי טקסים
כל מה שצריך לדעת על חופה בדרך שלכם
רבנים ועורכי טקסים
חתונה יהודית - לא מה שחשבתם
רבנים ועורכי טקסים
להתחתן 'בין המצרים': מתי, יתרונות וחסרונות...
רבנים ועורכי טקסים
המדריך לרישום ברבנות
רבנים ועורכי טקסים
מתי אסור ומותר להתחתן ב2017?
רבנים ועורכי טקסים
חתונה רפורמית
רבנים ועורכי טקסים



שאלות ותשובות | תקנון | צור קשר | לעסקים
כל הזכויות שמורות © ואיו ריויוס בע"מ